Auto-ongeluk en belastingen
Tax

Auto-ongeluk en belastingen

De fiscale gevolgen van een auto-ongeluk zijn als volgt: reparatiekosten zijn, net als andere autokosten, aftrekbaar tussen 40% en 100%, afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Dit geldt ongeacht of het ongeluk plaatsvond tijdens een zakelijke of een privérit, dus er is geen verschil in dit opzicht. In het geval van grove nalatigheid, zoals rijden onder invloed, kun je echter persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de reparatiekosten als de verzekeraar weigert in te grijpen.
De vergoeding die door de verzekeraar wordt betaald om de schade te herstellen, is gewoon belastbaar inkomen, maar het belastbare bedrag is afhankelijk van het percentage aftrekbare autokosten, gebaseerd op de CO2-uitstoot. In het geval van een ’total loss’, waarbij de schadevergoeding hoger is dan de boekwaarde van de auto, wordt het verschil beschouwd als een ‘gedwongen meerwaarde’ en kan deze gespreid worden belast, waarbij rekening moet worden gehouden met bepaalde specifieke belastingregels.

De herinvesteringsverplichting geldt alleen voor het belastbare deel van de meerwaarde, variërend van 40% tot 100%.

Bent u geïnteresseerd in onze dienst "Tax?"

Onze missie op het gebied van bedrijfsfiscaliteit is om u te helpen een redelijke fiscale last te dragen, in overeenstemming met uw inkomsten en de mogelijkheden die de fiscale wetgeving biedt.

Lees meer Al onze diensten