BTW voor medische Pruiken, protheses en aangepaste beha’s
Tax

BTW voor medische Pruiken, protheses en aangepaste beha’s

Oktober is wereldwijd Breast Cancer Awareness Month, deze maand wordt er extra aandacht gevraagd voor borstkanker. In dit kader geeft dit artikel een samenvatting van de BTW-behandeling voor pruiken, haarprotheses en beha’s en badpakken die zijn aangepast voor borstprotheses in België.

Sinds 1 januari 2022 is een verlaagd BTW-tarief van 6% van toepassing op pruiken en haarprotheses onder bepaalde voorwaarden. Dit verlaagde tarief geldt alleen wanneer de pruik of prothese medisch is voorgeschreven door een arts of dermatoloog, doorgaans vanwege een ziekte, trauma of medische behandeling. Om in aanmerking te komen, moet de pruik of prothese ook worden vermeld in de nomenclatuur van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Dit tarief is gericht op situaties waarin de pruik of prothese medisch noodzakelijk is, zoals haarverlies door ziekte of trauma.

Pruiken die puur om esthetische of cosmetische redenen zonder medisch voorschrift worden gekocht, blijven onderworpen aan het standaard BTW-tarief van 21%. Daarnaast blijven diensten zoals het onderhoud en de verzorging van pruiken, zelfs als ze medisch zijn voorgeschreven, belast tegen het standaardtarief van 21%.

Op dezelfde manier zijn sinds 1 juli 2022 beha’s en badpakken die zijn aangepast voor gebruik met externe borstprotheses, wanneer ze zijn voorgeschreven door een arts om de gevolgen van een chronische of langdurige ziekte of handicap te verlichten, ook in aanmerking gekomen voor het verlaagde BTW-tarief van 6%. Deze wijziging wordt uitgelegd in circulaire 2022/C/88 van 16 september 2022, waarin de BTW-verlaging volledig wordt beschreven.

Om te profiteren van het verlaagde BTW-tarief, moeten patiënten een voorschrift van hun behandelende arts of specialist (zoals een chirurg of oncoloog) aan de verkoper overleggen. Eén medisch certificaat kan worden gebruikt voor meerdere aankopen. Voor naleving van de belastingregels moet de verkoper een kopie van het voorschrift bewaren, die op verzoek van de patiënt kan worden geanonimiseerd. Het is belangrijk op te merken dat het specifieke model of ontwerp van de beha of het badpak geen invloed heeft op de geschiktheid voor het verlaagde tarief, zolang ze zijn aangepast voor gebruik met externe borstprotheses.

Bent u geïnteresseerd in onze dienst "Tax?"

Onze missie op het gebied van bedrijfsfiscaliteit is om u te helpen een redelijke fiscale last te dragen, in overeenstemming met uw inkomsten en de mogelijkheden die de fiscale wetgeving biedt.

Lees meer Al onze diensten