Elektrische auto’s en voordelen in natura
Tax

Elektrische auto’s en voordelen in natura

Als je een elektrische auto van je bedrijf gebruikt en thuis oplaadt, vraag je je misschien af of de terugbetaling door je bedrijf van de kosten voor het opladen van de auto aanleiding geeft tot een voordeel van alle aard (VAA) naast het voordeel dat verbonden is aan het gebruik van de auto zelf. Net als bij het gebruik van conventionele auto’s genereert de vergoeding van brandstofkosten voor een benzine-, diesel- of hybride bedrijfsauto geen extra VAA voor de werknemer. Dit komt omdat het VAA van de auto geacht wordt het voordeel dat overeenkomt met de gratis brandstof te omvatten.

Voor elektrische auto’s geldt over het algemeen hetzelfde principe: er is geen extra belastbaar VAA als je bedrijf de kosten van het opladen dekt, of dat nu via een oplaadpas of een eigen oplaadpunt is.

Als de elektrische auto thuis wordt opgeladen, is het ook mogelijk om een extra VAA te vermijden, op voorwaarde dat je de werkelijke kosten van het opladen kunt vaststellen. Dit is waar het gebruik van een intelligent oplaadpunt cruciaal wordt, omdat het alleen het verbruik registreert dat gepaard gaat met het opladen van de auto, waardoor jouw bedrijf de werkelijke kosten per kWh elektriciteit kan betalen of vergoeden, zonder extra een extra VAA voor de werknemer te genereren.

Als je geen slim oplaadpunt hebt, moet je het oplaadverbruik op een andere manier vaststellen, bijvoorbeeld door een tussenmeter te gebruiken die specifiek het oplaadverbruik van auto’s meet.
Als je oplaadpunt deels wordt gevoed door zonnepanelen op je eigen huis, rijst de vraag of je deze groene stroom tegen een marktconforme prijs aan je bedrijf moet doorrekenen. Helaas heeft de minister van Financiën deze kwestie ontweken en geadviseerd om een ruling aan te vragen om in dit geval rechtszekerheid te krijgen.

Tot slot blijkt uit een uitspraak van de Dienst Voorafgaande Beslissingen dat de vergoeding van oplaadkosten aan werknemers niet belastingvrij is voor wie zonnepanelen heeft.

Bent u geïnteresseerd in onze dienst "Tax?"

Onze missie op het gebied van bedrijfsfiscaliteit is om u te helpen een redelijke fiscale last te dragen, in overeenstemming met uw inkomsten en de mogelijkheden die de fiscale wetgeving biedt.

Lees meer Al onze diensten