Verlaging van de successierechten
Tax

Verlaging van de successierechten

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil zijn fiscale wetgeving moderniseren om ze aan te passen aan de maatschappelijke ontwikkelingen.

Er zijn twee maatregelen gepland om de successierechten te verlagen.

Vanaf 1 januari 2024 zal het mogelijk zijn om goederen na te laten aan een naast familielid tegen een voordelig tarief van 3%, op een eerste schijf van 15.000 euro.

Daarnaast zullen feitelijk samenwonende partners op het gebied van successierechten op dezelfde manier worden behandeld als gehuwde partners en wettelijk samenwonenden, op voorwaarde dat ze één jaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren.

Momenteel profiteren alleen directe erfgenamen en partners van gunstige tarieven, terwijl andere erfgenamen hoge tarieven moeten betalen.

Feitelijk samenwonenden zouden ook kunnen profiteren van een vrijstelling van successierechten op de gezinswoning op voorwaarde dat ze minstens drie jaar samenwonen.

Deze maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door het Brussels Parlement voordat ze van kracht worden.

Bent u geïnteresseerd in onze dienst "Tax?"

Onze missie op het gebied van bedrijfsfiscaliteit is om u te helpen een redelijke fiscale last te dragen, in overeenstemming met uw inkomsten en de mogelijkheden die de fiscale wetgeving biedt.

Lees meer Al onze diensten