Gesplitste aankoop: vruchtgebruik – blote eigendom
Immobilier

Gesplitste aankoop: vruchtgebruik – blote eigendom

Als u overweegt om een gebouw aan te kopen met uw onderneming, kan een gesplitste aankoop een oplossing zijn, met enkele voordelen als het goed gestructureerd is.

Door een gesplitste aankoop wordt het gebouw verdeeld: de blote eigendom wordt privé verworven, terwijl het vruchtgebruik wordt aangekocht door de onderneming. Dit zorgt ervoor dat de onderneming het gebouw kan gebruiken (of verhuren) voor de duur van het vruchtgebruik, meestal tussen de 20 en 30 jaar.
Een gesplitste aankoop voor u als particulier betekent dat u minder privé moet financieren, aangezien de onderneming de investering van het vruchtgebruik draagt.
Aan het einde van het vruchtgebruik krijgt u de volledige eigendom terug zonder fiscale gevolgen als er enkele voorwaarden worden gerespecteerd.
Voor uw onderneming kan het vruchtgebruik worden afgeschreven, net als de registratierechten.
Om de nadelen van een gesplitste aankoop te vermijden, is een correcte waardering van het vruchtgebruik noodzakelijk om fiscale geschillen te vermijden. Er bestaat geen vaste methode voor de waardering van het vruchtgebruik, maar het is essentieel om deze waardering te kunnen rechtvaardigen in geval van een geschil met de fiscale administratie, en om hen te bevestigen dat de verwachte opbrengsten die toekomen aan de vruchtgebruiker, de initiële investering rechtvaardigen.
Tot slot is het van belang in het achterhoofd te houden dat gewone werken vallen onder de verantwoordelijkheid van de vruchtgebruiker, terwijl grote werken onder de verantwoordelijkheid van de blote eigenaar vallen, of gedeeld worden tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar. Als de vennootschap kosten van de blote eigenaar (zaakvoerder) draagt kan dit aanleiding geven tot een voordeel van alle aard.